Mar 29 / 2019
Sala Polivalent del Parc de Recerca UAB

Presentació d’un cas d’èxit de projecte col·laboratiu entre l’empresa Laboratorios Ordesa i el centre tecnològic Eurecat, el projecte CIEN SMARTFOODS, per mitjà del qual s’han tret al mercat diferents productes alimentaris, com per exemple, llets infantils.

Sol parlar-se d'“smart food” per referir-se a aliments que a través de l’aplicació de noves tecnologies milloren la seva aportació nutricional i efecte saludable, preserven la seguretat alimentària i s’adeqüen millor a les preferències i necessitats dels consumidors.
Les innovacions aplicades als aliments intel·ligents es relacionen amb el disseny, la producció, l’envasat, la distribució i els efectes en el moment de consum d’aquests aliments.
 
En la recerca d’aquest camp destaquen quatre àrees clau:
 
  • La millora de les propietats dels cultius (selecció genètica per obtenir propietats millorades en el color, la temporada de creixement o el rendiment) i de fertilitzants i pesticides (ús de nano-sensors per tele-controlar els nivells de pH, la presència de nutrients, la humitat o les malalties).
  • La reformulació d’aliments, o fortificació amb nutrients específics, encapsulats o no, per influir en la seva aparença, el seu gust, o el seu contingut en greixos saturats, sucres o sal.
  • Els aliments funcionals, dissenyats per personalitzar nutrients i efecte saludable, sovint per adaptar-se a necessitats dietètiques especials dels consumidors (nutrició de precisió), o per adaptar-se a les seves preferències (producció flexible i personalitzada).
  • Embalatge intel·ligent amb sensors per detectar i intervenir en el deteriorament dels aliments amb activadors antimicrobians, així com petits xips per garantir la traçabilitat en tota la cadena de valor de producció, distribució, punt de venda i consum.

Ponents

Raimon Bagó

Moderador de la sessió.

Director general de la corporació empresarial SERHS Food

José Antonio Moreno

Responsable d’Investigació Bàsica de Laboratorios Ordesa

Francesc Puiggròs

Director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat