Innovació de producte en cosmètica

nov. 16 / 2018
Sala Polivalent del Parc de Recerca UAB
En aquesta sessió es van compartir experiències d'innovació en cosmètica i es va presentar el cas de transferència entre el Sincrotró Alba i l'empresa Bicosome, sorgida d'un grup d'investigació del CSIC. 

La perfumeria i la cosmètica és un sector en madur, sòlid i en creixement amb un compromís especial amb la internacionalització i amb la innovació. Els majors reptes de les formulacions són la consistència, l’estabilitat, l’eficàcia i la seguretat, però en aquesta indústria la innovació sobretot es fonamenta en els el canvis en les preferències dels consumidors sobre textures, formats i fragàncies, així com per la recerca de nous nínxols de mercat.

Per mantenir tant els principis actius com les essències que componen els cosmètics es fa necessària la tecnologia de la microencapsulació, amb la qual els principis actius són dividits en partícules i protegits per altres substàncies que els recobreixen, evitant així la seva degradació i garantint que es mantenen les propietats fins que es produeix el seu alliberament controlat.

La tendència d’aportació de principis actius des de l’in-terior de l’organisme, arribada des d’Àsia, és abordada per la nutricosmètica mitjançant càpsules amb ingre-dients naturals generalment extrets de plantes i fruites. Entre els més demandats hi ha el col·lagen hidrolitzat, l’àcid hialurònic, lípids com les ceramides, els troco-trienols i tocoferols, i antioxidants com el superòxid dismutasa. La neurocosmètica elabora cosmètics que arriben al sistema nerviós per reparar els danys que es produeixen en l’epidermis amb el pas dels anys; la lito-cosmètica, que usa tècniques amb minerals cristal·litzats. La biocosmètica és una tendència que rebutja la utilització de pesticides, plantes sotmeses a modificació genètica, derivats del petroli i conservants sintètics, i descarta l’experimentació en animals. 

Ponents

Joan Sansaloni

Moderador de la sessió.

Cap de Programes d'Innovació d'ACCIÓ

Joaquim Serra

Vicepresident sènior de Natura Bissé

Mercedes Cócera

Investigadora del Grup de Biofísica de Lípids i Interfases de l'IQAC-CSIC i cofundadora de Bicosome

Manel Sabés

Col·laborador científic del Sincrotró